ChatGPT voor effectieve wetenschapscommunicatie

Sinds de introductie van ChatGPT wint de AI-tool steeds meer aan populariteit. Waarschijnlijk heb je zelf al eens met ChatGPT gewerkt, bijvoorbeeld voor het herschrijven of herstructureren van tekst. Maar wist je dat ChatGPT nog veel meer kan? Hier zijn enkele tips voor het gebruik van ChatGPT binnen de wetenschapscommunicatie waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht:

1 | Analogies, Metaphors or Fictive Case Studies

Om complexe wetenschappelijke informatie begrijpelijker te maken voor het algemene publiek, is het belangrijk om gebruik maken van analogieën en metaforen. Vraag ChatGPT om deze te genereren aan de hand van jouw input. Zo werk je een stuk efficiënter!

En heb je binnenkort een werkgroep, hoorcollege of presentatie voor algemeen publiek op de planning staan? Om de aandacht van het publiek te trekken kun je de presentatie het beste beginnen met een fictieve casus. Of laat het publiek meedenken met een fictief vraagstuk of maatschappelijk probleem. ChatGPT kan een dergelijke fictieve casus voor je schrijven op basis van jouw input. Door de toepassing op het dagelijks leven maak je jouw presentatie gelijk een stuk begrijpelijker.

2 | Content Creation

Wil je vaker op LinkedIn posten, maar weet je niet goed wat? Je kunt ChatGPT gebruiken om ideeën te brainstormen voor sociale media posts. Vraag het bijvoorbeeld om:

  • met een lijstje aan ideeën te komen voor een post (e.g. “can you help me think of content ideas for social media posts on scientific communication?”)

  • een blogpost of essay te schrijven. Vervolgens kun je ChatGPT vragen om een kortere versie te schrijven die passend is om op sociale media te posten.

3 | Visual Aids

Ben je presentatie slides aan het maken, maar heb je moeite om een mooi ontwerp te maken? Laat ChatGPT hierbij assisteren. Hoewel ChatGPT geen visuele inhoud maakt, kan het nog steeds waardevolle input geven voor het ontwerpen van presentaties. Je kunt het bijvoorbeeld vragen om:

  • Een kleurenpalet te genereren dat overeenkomt met de huisstijl van je instelling.

  • Geschikte (matchende) lettertypen te suggereren.

  • Een kleurenpalet voor je grafieken te creëren.

  • Te helpen bij het maken van duidelijke en aantrekkelijke slides voor presentaties of posters.

ChatGPT genereert geen afbeeldingen. Voor licentievrijer afbeeldingen kun je terecht bij websites als Unsplash. (Zorg voor de juiste bronvermelding bij het gebruik van deze afbeeldingen.)

4 | Website

Als je meer aan wetenschapscommunicatie wil doen, kan het ook handig zijn om een eigen website voor jou als wetenschapper of jouw onderzoeksgroep te hebben. Laat ChatGPT de teksten voor jouw website schrijven. Ook kun je ChatGPT een goede SEO laten schrijven. Op deze manier is jouw website weer beter te vinden.

Heb je hulp nodig bij het maken van de website? Ik help je graag! Neem gerust contact op voor meer informatie.

Last but not least… een kleine disclaimer: zorg er altijd voor dat je je input anonimiseert waar nodig. Laat bijvoorbeeld namen van personen en instellingen weg wanneer je om hulp vraagt bij het schrijven van e-mails. Blijf bovendien ook gewoon je eigen verstand gebruiken om ervoor te zorgen dat referenties, tekst en andere output correct zijn. Je kunt ChatGPT vragen om je te helpen bij het schrijven en creëren van alles, maar gebruik het als een leidraad. Zorg er altijd voor dat het je eigen werk is.

Volgende
Volgende

Waarom is het gebruik van visuals belangrijk in de wetenschap?